HPV - Human Papilloma Vírus

 A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés kórokozója, szinte mindenki elkapja valamikor az élete során. A HPV-fertőzés a nőket és a férfiakat is egyaránt érinti. A vírus az intim területek bőrének érintkezésekor is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a fertőződéshez. A fertőzés sokszor tünetmentes: a HPV-t hordozó férfiak vagy nők többsége nem is tudja, hogy fertőzött, így könnyen terjeszthetik a vírust. A szervezet az esetek többségében magától leküzdi a fertőzést, de ha ez tartósan fennmarad, akkor nemi szervi szemölcsök vagy rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki. A HPV nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző, a garat és a végbélnyílás rosszindulatú daganatainak nagy részéért is felelős.

Magyarországon évente kb. 3000 HPV okozta daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegek közül 400-500 nő hal bele a méhnyakrákba, és körülbelül ugyanennyi férfi veszti életét más, HPV-vel kapcsolatba hozható daganat miatt. 

Image

   

 

  

Időpont foglalás

HPV Szűrés

Mit kell tudni a HPV-ről?

A vírus az intim területek bôrének érintkezésekor is terjedhet, így nemi aktus sem feltétlenül szükséges a fertôzôdéshez. A fertôzés sokszor tünetmentes: a HPV-t hordozó férfiak vagy nôk többsége nem is tudja, hogy fertôzött, így könnyen terjeszthetik a vírust. A szervezet az esetek többségében magától leküzdi a fertôzést, de ha ez tartósan fennmarad, akkor nemi szervi szemölcsök vagy rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki.

Az oltás eredeti célja a méhnyakrák megelôzése. Ma azonban már az is ismert, hogy A HPV OKOZZA AZ ÖSSZES DAGANATOS MEGBETEGEDÉS 6%-ÁT.
(A MÉHNYAKRÁKOT, A HÜVELY, A SZEMÉREMTEST, A VÉGBÉLNYÍLÁS, A HÍMVESSZÔ ÉS A KÖZÉPGARAT DAGANATAIT).

Miért van szükség a HPV oltásra?

Nem tudjuk elôre, ki tudja magától legyôzni a fertôzést. A fertôzés nem alakít ki tartós védettséget, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni. A már kialakult HPV-fertôzés nem gyógyítható. A HPV ellen az óvszer használata nem biztosít 100%-os védelmet, mivel nem fedi le a teljes érintett bôrfelületet.

Miért oltanak ilyen fiatal korban?

Az oltás a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése elôtt nyújtja, amíg a gyermek még nem találkozott a HPV-vel, és ebben az életkorban várható a legerôsebb immunválasz is az oltás beadásakor.

Mikor érdemes oltani?

A vakcina 9 éves kortól, életkori korlátozás nélkül adható.
A CDC (Center of Disease Control and Prevention) az alábbi korosztályok számára javasolja a HPV-oltást:

  • Gyermekek: Minden 11-12 éves lány és fiú számára javasolt (igény esetén már 9 éves kortól adható).
  • Kamaszok és fiatal felnőttek: Minden 13-26 éves férfi és nő számára javasolt.
  • Felnőttek (26 éves kor felett): Az oltásoknak ebben a korosztályban kisebb a haszna, mint fiatalok esetében, mivel az ilyen életkorú felnőttek többsége már elkaphatta a fertőzést (bár nem feltétlenül minden, az oltással megelőzhető HPV-típust). Az oltást a kezelőorvossal történő egyedi egyeztetés mellett akkor érdemes megfontolni, ha nagyobb a kockázata egy új HPV-fertőzésnek (pl. új szexuális partner esetén).

Mi ellen véd az oltás?

A HPV okozta daganatok többsége védôoltással megelôzhetô! A 9-KOMPONENSÛ VÉDÔOLTÁS A
6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-AS HPV-TÍPUSOK ELLEN NYÚJTHAT VÉDELMET.

Bár több mint 200 HPV-típust ismerünk, az itt felsoroltak felelôsek a nemi szervi szemölcsök és daganatos
betegségek döntô többségéért.

A HPV-vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki daganatos megbetegedések, valamint a hímvessző daganatainak megelőzésére.

Milyen hatékonyság várható az oltástól?

A 9-komponensű védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek:
• a méhnyakrák esetek 90%-át,
• a szeméremtesti daganatok 85–90%-át,
• a hüvely daganatok 80–85%-át,
• a végbélnyílás daganatok 90–95%-át, valamint
• a nemi szemölcsök 90%-át okozzák.

Biztonságos-e az oltás?

Mint minden oltóanyag, így ez is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az oltás beadásának helyén duzzanat, viszketés, fájdalom és bôrpír alakulhat ki. Elôfordulhat fejfájás, láz, fáradtság, szédülés és hányinger is. Súlyos mellékhatások (pl. túlérzékenységi reakció) nagyon ritkán fordultak elô.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV-vakcinák biztonságossági adatait és 2017-ben, illetve 2022-ben is a HPV elleni védőoltásokat kiemelkedően biztonságosnak minősítették.

Az oltás nem okoz HPV-fertôzést, sem daganatos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét.

2006 és 2022 között több mint 500 millió HPV elleni védôoltást hoztak forgalomba a világon, és már több mint 120 ország nemzeti immunizációs programjának része a HPV elleni oltás.

Hol tudnak további információt szerezni?

www.hpvoltas.com

Hivatkozások:
1. 9 komponensű HPV elleni oltás alkalmazási előírás https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=169110 Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
2. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
3. https://www.hpvvaccine.org.au/parents/myths-and-facts-about-hpv-and-the-vaccine.aspx Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
4. https://www.who.int/groups/global-advisory-committee-on-vaccine-safety/topics/human-papillomavirus-vaccines/safety Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
6. https://www.who.int/vaccine_safety/initiative/tools/HPV_vaccine_rates_information_sheet_1217.pdf Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
7. https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
8. https://www.acog.org/womens-health/faqs/hpv-vaccination Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
9. Prev Med. 2016 Aug; 89: 327–333.
10. https://www.cdc.gov/vaccines/parents/visit/sick-child.html Megtekintés dátuma: 2021.07.30.
11. A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2021. évi védőoltásokról:
https://www.antsz.hu/data/cms100122/VML_2021_NNK.pdf Megtekintés dátuma: 2021.07.30.