HYCOSY

 

 

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatunk egyike azon megelőző vizsgálatoknak, amelyek javasoltak a meddőség okának felderítéséhez, ezáltal a megfelelő megoldás kiválasztásához.

A petevezetékek perisztaltikus mozgásukkal segítenek, hogy a petesejt a megfelelő helyre kerüljön és megtermékenyüljön. Elzáródásuk esetén inszemináció nem elvégezhető.

lany1.png

   

 

  

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat - HYCOSY

 Mikor érdemes a vizsgálatot elvégezni?

  • ha egy éve nem történt spontán teherbe esés
  • ha nagy eséllyel a női szervezetben kell keresnünk a gyermekáldás elmaradásának okát
  • ha az ultrahang vizsgálat során felfedezésre került valamilyen eltérés és további, pontosabb vizsgálatokra van szükség
  • ha inszeminációt tervezünk

Hogyan történik a beavatkozás?

Az ultrahang módszerrel végzett petevezeték átjárhatóság vizsgálat is invazív beavatkozásnak számít, ezért biztonsági előkészületeket igényel. A beavatkozást a ciklus 7-11. napjára időzítjük. A vizsgálat időpontja előtt 6 órával már nem javasolt szilárd élelmet fogyasztani, csak energia dús folyadékot.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat során ultrahangos kontrasztanyagot juttatunk a méh üregébe, majd figyeljük, milyen nyomás mellett és milyen gyorsan tud kiáramlani a petevezetőkön át a folyadék a hasüregbe. A kedvező lelet azt takarja, hogy legalább az egyik petevezeték biztosan átjárható.

Amennyiben a befecskendezett folyadék nagy nyomással, tartós, 1-3 perces próbálkozással sem ürül a méh üregéből a hashártya (Douglas üregnek nevezett) területére, úgy mindkét petevezeték elzáródását véleményezzük. A vizsgálatról képfelvételt készítünk, későbbi konzultáció elősegítésére.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat szövődménye lehet a fájdalom, hányinger, hányás, vérnyomás csökkenés, amelyek a megfelelő gyógyszeres védelem esetén nagyon ritkán jelentkeznek. Későbbi komplikáció lehet a hashártya irritációja miatti pár napos kellemetlenség és esetleg hashártyagyulladás, amely az antibiotikum védelem miatt a gyakorlatban szinte nem fordul elő.

A vizsgálat után 10-30 perccel panaszmentesen és jó általános állapotban távoznak a pácienseink. Mégis feltétlenül javasoljuk, hogy kísérővel érkezzenek, és autót azon a napon ne vezessenek. A vizsgálat utáni órákban és a következő napon még célszerű a fájdalomcsillapító megismétlése és az elkezdett antibiotikum folytatása ill. befejezése.

Mivel méhűri beavatkozást végzünk, amely nőgyógyászati kisműtétnek minősül, utána 1 hétig naponkénti hőmérőzés szükséges, illetve kerülendő az ülőfürdő.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat teljes időigénye kb. 1 óra, amely magában foglalja az adategyeztetést, a nőgyógyászati alapvizsgálatot, a részletes kismedencei ultrahang vizsgálatot, a vizsgálati eszközök elhelyezését, a méhüri katéter bevezetését, magát a Power Doppler ultrahanggal monitorozott folyadék beáramlás vizsgálatot, a beavatkozás utáni ismételt részletes kismedencei ultrahang vizsgálatot, alapos hüvelyi fertőtlenítést, az 5-15 perces pihenést, a képek készítését, a lelet megírását és természetesen a további kérdések és lehetőségek konzultációját.

HyCoSy előnyök

Ambulánsan elvégezhető, rövid, kevesebb fájdalommal jár, nincs röntgen sugárterhelés, nincs altatás.

HyCoSy hátrányok

Nem alkalmazható aktív kismedencei gyulladás esetén, nem ad információt a kismedencei viszonyokról, összenövésekről, viszonylag drága.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

HSG – röntgen kontrasztanyaggal történt méhfeltöltés, Laparoscopia – méhtükrözés.

 

 

 

A vizsgálat elvégzése csak a következő leletek birtokában elvégezhető:

 

 

Női kivizsgálással kapcsolatos teendők:

  1. 1 éven belüli érvényes, negatív onkocytológiai lelet (méhnyakrákszűrés)
  2. 6 hónapon belüli hormonprofil
  3. 1,5 hónapon belüli negatív hüvelyváladék tenyésztés és STD (Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, Neisseria) vizsgálat

Férfi kivizsgálással kapcsolatos teendők:

  1. Andrológiai vizsgálat - Spermatogramm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image